Türkiye'nin Kelebekleri

 

Papilionidae

(KIRLANGIÇKUYRUK AİLESİ)


Papilionidae, gerçek kelebekler olan Süper Aile Papilionidea'ya aittir. Kırlangıç kuyrukları dünya çapında dağılım gösterir ve yaklaşık 560 tür içerir. Tropiklerde en zenginler ve parlak renkleri onları kelebek meraklılarının favorisi yapıyor. Kırlangıç ​​kelebekleri, Papilionidae ailesindeki büyük, renkli kelebeklerdir ve 550'den fazla tür içerir. Çoğunluğu tropikal olmasına rağmen, ailenin üyeleri Antarktika hariç her kıtada yaşar. Aile, dünyanın en büyük kelebeklerini, Ornithoptera cinsinin kuş kanatlı kelebeklerini içerir. Kırlangıçkuyruklu yetişkinler orta ila büyüktür ve kuyrukları olabilir veya olmayabilir.



Pieridae, çoğunlukla tropik Afrika ve tropik Asya'dan yaklaşık 1.100 tür içeren yaklaşık 76 cinse sahip geniş bir kelebek ailesidir ve bazı çeşitleri Kuzey Amerika'nın daha kuzey bölgelerindedir. Pierid kelebeklerin çoğu beyaz, sarı veya turuncu renktedir ve genellikle siyah beneklidir. Bu kelebeklere belirgin renk veren pigmentler vücuttaki atık ürünlerden elde edilir ve bu ailenin bir özelliğidir.

Nymphalidae, Papilionoidea üst familyasına ait, dünyanın çoğu yerine dağılmış 6.000'den fazla türe sahip en büyük kelebek ailesidir. Bunlar genellikle orta boydan büyük kelebeklere kadardır. Çoğu türün ön ayakları kısaltılmıştır ve çoğu dinlenirken renkli kanatlarını düz tutar. Fırça ayaklı kelebekler veya dört ayaklı kelebekler olarak da adlandırılırlar, çünkü sadece dört ayak üzerinde dururken diğer ikisi kıvrılmış olarak bilinirler.

Danaidae 

(KRAL KELEBEKLERİ AİLESİ)

Danainae, fırça ayaklı kelebekler olan Nymphalidae ailesinin bir alt ailesidir.Dünya çapında 300 Danainae türü bulunmaktadır. Danaini'nin çoğu tropikal Asya ve Afrika'da bulunur.Bu ailenin Türkiye'deki tek temsilcisi Sultan kelebeğidir.

                                                               Libytheidae 
Libytheinae, altısı Libythea'da ve dördü Libytheana'da olmak üzere iki geçerli cins ve yaklaşık on tür içeren, burun kelebekleri olarak bilinen bir fırçaayaklılar alt ailesidir.Daha eski literatürde, bu grup Libytheidae ailesi olarak kabul edildi. Orta büyüklüktedirler ve tipik olarak  kahverengidir. Dinlenirken, bu alt ailenin üyeleri, ölü yapraklara benzemek için kanatlarını sıkıca kapalı tutar.Bu aileni Türkiye'deki tek temsilcisi Çitlembik Kelebeği'dir.

Lycaenidae 

( SU GÜZELLERİ)

Lycaenidae, çoğunluğu küçük boyutlu ve hızlı uçuş yapan birkaç bin türden oluşan bir familyadır. Birçoğu parlak renklidir ve bu genellikle kanatların mikro yapısının neden olduğu etkilerin bir  sonucudur. Dünya çapında 6.000'den fazla türü olan ve üyelerine tüylü kanatlı kelebekler de denilen ikinci en büyük kelebek ailesidir (fırça ayaklı kelebekler ailesinden sonra).
                         
                                     Riodinidae 
Riodinidae, Madeni Lekeli kelebeklerin ailesidir. "Madeni lekeli" ortak adı, kanatlarında yaygın olarak bulunan küçük, metalik görünümlü noktalara atıfta bulunur. Dünya genelinde 1532 türü bulunur.
Satyridae, yaygın olarak kahverengiler olarak bilinen satirinler veya satiriler, Nymphalidae'nin (fırça ayaklı kelebekler) bir alt ailesidir. Bu grup, bilinen fırça ayaklı kelebek çeşitliliğinin neredeyse yarısını içerir. Satyridae türlerinin gerçek sayısının 2400'ü aştığı tahmin edilmektedir.
Zıpzıplar, Lepidoptera'nın (güveler ve kelebekler) bir ailesi olan Hesperiidae'dir. Zıpzıpların iri gözleri, kısa antenleri , sağlam vücutları ve üç çift yürüyen bacağı vardır. Hızlı uçuş alışkanlıkları için bu isimle adlandırılırlar. 3500'den fazla zıpzıp türü vardır ve dünya çapında bulunurlar, ancak Orta ve Güney Amerika'nın Neotropik bölgelerinde en fazla çeşitlilik gösterirler.

Sayfalar

Popüler Yayınlar

Alperen Yayla. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Search/ Ara

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Recent Posts

Pages